Dekarboksylacja – Co to jest?
Dekarboksylacja to proces, na skutek którego przekształca się kwasowe postacie kannabinoidów (takich jak CBDA, CBGA, THCA itp.) w neutralne formy. Do procesu potrzebna jest temperatura oraz czas. Należy jednak pamiętać, że zbyt wysoka temperatura może spowodować ulotnienie się części substancji aktywnych oraz degradację naszego suszu.
Po co to robić?
Wbrew powszechnej opinii, spożycie “surowego” suszu konopnego CBD lub THC nie przyniosłoby żadnego efektu. Podczas palenia lub waporyzacji dochodzi do zapłonu lub podgrzania suszu. Dzięki temu uwalniają się właśnie substancje aktywne. Jest to również niezbędny krok, który należy zastosować przed korzystaniem z marihuany przy pieczeniu lub gotowaniu. Wstawienie suszu do piekarnika na odpowiednią ilość czasu pozwoli aktywować nasz susz, bez wytracenia pożądanych substancji w nim zawartych.
Dekarboksylacja w piekarniku
Istnieje wiele domowych sposobów na dekarboksylacje suszu konopnego. Dokonać tego można np. na patelni czy w mikrofali. Najprostszym i zarazem najbezpieczniejszym z nich jest jednak piekarnik. Zmielony wcześniej w przeznaczonym do tego młynku susz należy rozłożyć równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik podgrzać do 100/115c. Przy THC wystarczy około 30min. W przypadku suszów CBD zaleca się wydłużyć ten czas do około 50min.
Gotowanie z marihuaną
Konopie w kuchni to temat rzeka – wymagający co najmniej całej serii blogów. Po procesie dekarbosylacji, susz jest gotowy do gotowania, wypieków czy robienia masła.
Masło konopne to idealny składnik nadający się zarówno do tradycyjnego gotowania jak i do wyrobu wypieków. Jest też łatwiejszy w ważeniu, a co za tym idzie dawkowaniu. Idealnym produktem do wyrobu masła konopnego jest robot Magical Butter.
Magical Butter MB2e to innowacyjny robot kuchenny, za pomocą którego wyroby produktów takich jak twarde cukierki, żelki czy masło konopne staje się dziecinnie proste.