...

Filtracja wodna

Table of Contents

 

Filtracja wodna – wprowadzenie

Wraz z szybkim wzrostem popularności produktów CBD oraz medycznej marihuany, na rynku pojawia się coraz więcej akcesoriów i gadżetów konopnych. Znaleźć można wiele przydatnych produktów, będących w stanie pozytywnie wpłynąć na naszą konsumpcję suszu. Filtracja wodna jest jednym z najczęściej polecanych elementów – transformujących proces spożywania konopi w zupełnie inne doświadczenie. Na rynku dostępnych jest wiele modeli filtracji wodnej. Potrafią one różnić się wielkością, funkcją czy nawet materiałem z którego są wytworzone.

Warto również zaznaczyć, że filtrację wodną można stosować zarówno podczas tradycyjnego palenia, jak i podczas waporyzacji. Wpłynie ona pozytywnie zarówno na tradycyjny dym wytworzony na skutek spalania suszu, jak i na vapor produkowany podczas korzystania z waporyzatora.

Różne rodzaje filtracji wodnej

Duża popularność filtracji wodnej sprawia, że na rynku znaleźć możemy wiele różnych jej rodzajów. Potrafią różnić się one materiałem z którego są zrobione (szkło, akryl, silikon), rodzajem filtrowania czy rozmiarem. Wśród najpopularniejszych rodzajów warto wyróżnić przede wszystkim dwie główne kategorie – bonga oraz bubblery.

Bonga

Tradycyjnym, najpopularniejszym sposobem na dodatkową filtrację wodną jest tak zwane bongo. Jest to szklane, akrylowe lub silikonowe akcesorium przeznaczone do palenia. Do środka wlewa się wodę, a do cybucha wsypuje się zmielony wcześniej w przeznaczonym do tego młynku susz. Po podpaleniu suszu, przykłada się usta do górnej części i zaczyna powoli i równomiernie wdychać. Ciąg powietrza sprawia, że dym po drodze do naszych ust przechodzi przez dodatkową warstwę filtrującą – nalaną wcześniej wodę.

Istnieje ogromna różnorodność bong. Mogą one posiadać kilka „poziomów” do których wlewa się wodę i różnych rodzajów samej filtracji. Dzięki temu, dym przechodzi często przez kilka poziomów wody – każdy z nich dodatkowo obniża jego temperaturę oraz nawilża. Częstym dodatkiem jest także specjalne zwężenie w szyjce bonga. Dzięki temu, do środka wrzucić można kostki lodu. Wpłynie to znacząco na obniżenie temperatury wdychanego oparu – czyniąc go przyjemniejszym i mniej drażniącym.

Warto również zaznaczyć, że za pomocą przejściówki z łatwością podłączyć można do bonga waporyzator. Na rynku istnieje także wiele waporyzatorów specjalnie zaprojektowanych tak, by współgrały z bongiem od samego początku – bez potrzeby zaopatrzenia się w jakąkolwiek dodatkową przejściówkę.

Bubblery

Bubbler to małe i poręczne akcesorium zaprojektowane specjalnie pod korzystanie w połączeniu z waporyzacją. Najczęściej zastępuje ono ustnik i montuje się je bezpośrednio na komorę grzewczą urządzenia. Z wyglądu przypomina ono z reguły malutkie szklane bongo montowane na waporyzator. Metoda działania również jest bardzo zbliżona do tradycyjnego bonga. Jest to jednak mniejsze i bardziej poręczne rozwiązanie, od podłączenia waporyzatora pod tradycyjne bongo za pomocą przejściówki. Dzięki temu, bubbler świetnie sprawdza się jako akcesorium które można zabrać ze sobą poza dom. Zapewnia dodatkową filtrację i obniżenie temperatury wdychanego vaporu – nie wpływając w znaczny sposób na powiększenie gabarytów urządzenia.

Zalety filtracji wodnej

Filtracja wodna to nic innego jak proces przepuszczenia dymu lub vaporu przez wodę przed inhalacją. Ta z pozoru prosta czynność przynosi zaskakujące rezultaty, pozytywnie wpływające na całokształt doświadczenia. Filtracja potrafi obniżyć temperaturę dymu, nawilżyć go oraz dodatkowo oczyścić ze wszelkich pozostałych odpadów roślinnych.

Obniżenie temperatury

Częstym problemem podczas konsumpcji potrafi być temperatura dymu. Zbyt gorący dym jest drażniący dla gardła i jamy ustnej, mniej przyjemny oraz może powodować ataki kaszlu. Przepuszczenie dymu lub vaporu przez wodę znacznie obniży jego temperaturę – czyniąc ją do bardziej optymalną w odczuciu. Dzięki temu, wdychany dym lub para są przyjemniejsze oraz nie podrażniają jamy ustnej i gardła konsumenta.

 

Dodatkowe nawilżenie

Częstym skutkiem ubocznym konsumpcji suszu konopnego jest uczucie suchości w ustach. Głównym powodem tego jest suchy dym/vapor, wdychany w zbyt wysokiej temperaturze. Korzystanie z filtracji wodnej nie tylko obniża temperaturę dymu – jest w stanie również dodatkowo go nawilżyć. Dzięki temu, prócz mniejszego podrażnienia gardła i jamy ustnej, niweluje także uczucie suchości w ustach.

Pozbywanie się resztek roślinnych

Przepuszczenie dymu lub vaporu przez dodatkowy poziom filtrujący w postaci wody, jest w stanie dodatkowo oczyścić wdychany przez nas dym. Podczas spalania suszu wytwarza się dużo nieczystości i substancji smolistych. Poziom wody jest w stanie pozbyć się większej ilości nieczystości – zostają one w wodzie. Dzięki temu, wdychany przez dym jest czystszy i zdrowszy.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Related Posts