...
+48 573 580 999
info@flowrolls.pl

Waporyzacja i jej zalety

Table of Contents

Dzięki wielu badaniom już od lat znamy zalety waporyzacji. Warto natomiast przyjrzeć się nieco dokładniej wszystkim wartościom płynącym z waporyzacji.

Waporyzacja jest najbardziej efektywnym sposobem przyjmowania kannabinoidów. Jej efekty można poczuć już po zaledwie paru minutach. Dla użytkowników poszukujących najszybszego rozwiązania, lepszą metodą może być jednak waporyzacja. Przy tradycyjnym paleniu wytwarzamy wiele substancji smolistych oraz nie zawsze możemy wyciągnąć z suszu substancje, na których najbardziej nam zależy. W poniższym tekście omówimy właściwości waporyzacji, dzięki którym metoda ta jest lepsza niż tradycyjne palenie.

Zalety waporyzacji – niższe temperatury

Podstawową różnicą pomiędzy waporyzacją, a tradycyjnym paleniem jest różnica temperatury, której używamy do uzyskania pary. W większości waporyzatorów możemy kontrolować temperaturę, przy czym jej najbardziej pożądana wartość wynosi pomiędzy 165-187°C. Niektóre waporyzatory dają nam możliwość podgrzania suszu nawet do 230°C. Z wysokimi temperaturami należy jednak obchodzić się ostrożnie. Nieco powyżej 230°C, susz zaczyna się spalać, zupełnie jak przy tradycyjnym paleniu. Tego chcemy jednak za wszelką cenę uniknąć, ponieważ podczas spalania suszu dochodzi do uwolnienia licznych substancji smolistych i dwutlenku węgla. Celem jest podgrzanie suszu CBD do tego momentu, w którym jest w stanie uwolnić z siebie kannabinoidy i terpeny bez podpalenia.

Zalety waporyzacji – większa wydajność kannabinoidów

Podczas tradycyjnego palenia 23-30% kannabinoidów jest natychmiast niszczonych przez zjawisko pirolizy, czyli rozkładu pod wpływem wysokiej temperatury. Kolejne 40-50% tracimy poprzez rozwiewanie się dymu. Jak jest w przypadku waporyzatorów? W jednym z najnowszych badań naukowych wzięto pod lupę ilość kilku  najpopularniejszych modeli:

Wyniki wskazują, że użycie waporyzatorów pozwala uzyskać znacznie większe stężenie substancji aktywnych w parze, w porównaniu z dymem inhalowanym podczas tradycyjnego palenia. Naturalnie każdemu zależy na tym, aby używać suszu jak najbardziej efektywnie, dlatego jest to jeden z ważniejszych powodów, z których wiele użytkowników zaczęło coraz częściej sięgać po waporyzatory.

Zalety waporyzacji – mniej potencjalnych czynników rakotwórczych

Tradycyjne palenie związane jest z rozwojem wielu chorób, w tym nowotworów płuc czy krtani. Waporyzacja pozwala na znaczne ograniczenie przyjmowania substancji rakotwórczych, w porównaniu z paleniem. Badania naukowe wykazały, że waporyzacja może zmniejszyć o 100% przyjmowanie takich substancji jak: benzen, toluen czy naftalen.  Powstają one podczas procesów spalania suszu w wysokich temperaturach i wykazują silne działanie rakotwórcze. Wiadomo także, że dzięki waporyzacji w parze jest o około 56% mniej substancji smolistych, i o 33% mniej tlenku węgla.

Modyfikacja smaku i działania

Rośliny konopi uzyskują swój unikalny smak i aromat dzięki związkom chemicznym zwanym terpenami. Terpeny decydują nie tylko o smaku pary, ale również o efektach prozdrowotnych różnych odmian konopi. Dla przykładu, limonen może pomóc w poprawie nastroju i redukcji stresu, a α-pinen zwiększa koncentrację i usprawnia procesy zapamiętywania. Należy jednak pamiętać, że poszczególne związki terpenowe mają inne punkty wrzenia. Oznacza to, że niektórych smaków i efektów można doświadczyć poprzez podgrzanie suszu do konkretnej temperatury. Waporyzator umożliwia nam dowolną regulację temperatury, dzięki czemu możemy z łatwością dopasować smak i efekt działania suszu do indywidualnych upodobań.

Możliwość dostosowania do własnych potrzeb

Naturalnie, dzięki możliwości dostosowania temperatury w waporyzatorze, możemy zwiększyć efektywność oraz doświadczenia z użytkowania konopi. Niektórym użytkownikom bardziej zależy na delikatnej parze i mocnym zapachu, a inni z kolei wolą rozkoszować się gęstymi chmurami o intensywnym. Oto mały przewodnik dostosowania temperatur:

143-166°C – łagodny i aromatyczny smak

166-187°C – umiarkowany i łatwy do kontrolowania smak

187-229°C – intensywny smak i gęsta para

Źródła:

  1. Pérez-Reyes, M.. “Marijuana smoking: factors that influence the bioavailability of tetrahydrocannabinol.” NIDA research monograph 99 (1990): 42-62 .
  2. Lanz C, Mattsson J, Soydaner U, Brenneisen R. Medicinal Cannabis: In Vitro Validation of Vaporizers for the Smoke-Free Inhalation of Cannabis. PLoS One. 2016;11(1):e0147286. Published 2016 Jan 19.
  3. D. Gieringer, “Cannabis Vaporization: A Promising Strategy for Smoke Harm Reduction,” Journal of Cannabis Therapeutics Vol. 1#3-4: 153-70 (2001)

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *